Enter your keyword

Topkam gitaar vervangen, 10 redenen

Topkam gitaar vervangen, 10 redenen

Topkam gitaar vervangen, 10 redenen

Ben je niet tevreden over de bespeelbaarheid van je gitaar, of denk je dat het beter kan? Dat zou dan goed te maken kunnen hebben met de topkam van de gitaar. De topkam is namelijk een zeer belangrijk onderdeel met betrekking tot de klank, het stemmen en de bespeelbaarheid van de gitaar. Zo zou de topkam bijvoorbeeld te hoog of te laag kunnen zijn afgesteld, waardoor de snaren tegen de eerste fret aankomen of de gitaar onnodig zwaar speelt. De topkam vervangen (of aanpassen) kan dit soort ongemakken gelukkig vrij gemakkelijk oplossen. Heb je het vermoeden dat de topkam van jouw gitaar ook niet helemaal juist is afgesteld? Bekijk dan onderstaande 10 redenen waarom je de topkam zou moeten vervangen of aanpassen.

10 redenen waarom je de topkam zou moeten vervangen of aanpassen

  1. De snaren staan ten opzichte van de eerste fret te laag.
   Als de stringslots (de groefjes waar de snaren doorheen lopen) te diep zijn ingevijld, dan is de afstand tussen de bovenkant van de eerste fret en de onderkant van de snaar te klein en zullen de snaren tijdens het spelen tegen de eerste fret trillen (fretbuzz). De gitaar kan hierdoor geen ‘schone’ klank produceren of zelfs geheel onbespeelbaar zijn. Een beetje fretbuzz op de lage E en A snaar kan overigens wel voor een lekkere rocky blues sound zorgen.
  2. De snaren staan ten opzichte van de eerste fret te hoog.
   Als de stringslots onvoldoende diep zijn ingevijld, dan is de afstand tussen bovenkant eerste fret en onderkant snaar te groot. Dit resulteert erin dat de gitaar mn in de lagere posities zwaar speelt. Het op de juiste diepte invijlen van de stringslots leidt tot een lichter te bespelen gitaar en voorkomt ontstemming door het te ver moeten indrukken van de snaren.
  3. De breedte van de stringslots is te krap of te wijd.
   Als de stringslots te krap zijn dan zitten de snaren als het ware klem in de topkam. Een dergelijke snaar is niet mooi gelijkmatig te stemmen en hoor je vaak met een hapering los van de topkam springen.
   Als de stringslots te breed zijn dan liggen de snaar los in de topkam. Tijdens het bespelen van de snaren zullen ze onder je vingers schuiven in de topkam.
  4. De topkam is stuk.
   Vaak kom ik topkammen tegen waar hoekjes rond de stringslots vanaf zijn gebroken. Dit heeft invloed op de levensduur van de snaren en de zuiverheid van de klank.
  5. De gitaar heeft geen mooie klank en de klinkt wat sompig.
   Dit komt vaak voor bij gitaren met een kunststof topkam. Heel veel gitaren, ook duurdere, worden standaard met een dergelijke plastic topkam uitgevoerd. Een topkam van een goed stuk been (bot) leidt tot een verbetering van de klank. De klank is stabieler, natuurlijker en zuiverder.
  6. De snaar zit teveel opgesloten in de topkam.
   Vaak zie ik gitaren met een te hoge topkam. De topkam loopt te ver boven de snaren door. De snaren kunnen niet vrij trillen wat weer invloed heeft op de sustain en de klank.
  7. De gitaar is opnieuw gefret.
   Als de gitaar opnieuw gefret is zullen de nieuwe fretten een fractie hoger staan dan de oude. Hierdoor ligt de onderkant van de stringslots van de originele topkam te laag en treedt er ongewenste fretbuzz op.
  8. In het verleden zijn de fretslots op een niet professionele wijze aangepast.
   Het aanpassen van een topkam is een klus die op honderdste van een mm. dient te gebeuren en vereist een grote mate van vakmanschap. Ik heb in het verleden wel eens iemand met een kapzaag de stringslots zien uitzagen. Helaas kan een dergelijk mishandelde topkam direct de prullenbak in.
  9. De onderkant van de stringslot volgt de vorm van de snaar niet.
   De onderkant van de stringslot dient rond en gepolijst te zijn. Ook loopt de stringslot vanaf de voorkant lager naar achter terug om een zo zuiver mogelijke klank te kunnen verkrijgen.
   Op de foto is dit goed te zien: Hoewel de snaren nog te diep in de topkam liggen is goed te zien hoe de onderkant van de stringslot de vorm van de snaar volgt.
  10. topkam vervangen

  11. De onderlinge afstand tussen de verschillende snaren zijn niet gelijkmatig of dienen iets aangepast te worden.
   Met name gitaristen met dikke vingers komen nog wel eens bij me met de wens om de afstand tussen de snaren aan te passen. Indien de breedte van de gitaarhals dit toestaat kan dit het speelcomfort aanzienlijk verhogen.

 

Zijn er toch andere gitaar reparaties nodig?

Kun je jouw probleem niet terugvinden in de bovenstaande 10 redenen die gerelateerd zijn aan de topkam? Dan zou het ook te maken kunnen hebben met het fretwerk, de snaren of de afstelling gitaar hals. Ten aanzien van de klank van de gitaar staat alles met elkaar in verbinding. Is er bijvoorbeeld net een aanpassing gedaan aan het fretwerk, dan heeft dat ook weer invloed op het speelcomfort en de topkam.
Een voorbeeldje: Laatst kwam er een gitaar binnen met een ongewenste fretbuzz rond de 5e fret. Het bleek dat de hals reliƫf had (te hol stond). Na dit te hebben herstelt raakten de snaren nog steeds de fretten, maar nu omdat voor deze stand van de hals de topkam te laag was.
Problemen kunnen dus iets dieper liggen dan enkel de topkam. Denk je dat dit bij jouw gitaar het geval is? Kijk dan even verder op de pagina over andere gitaar reparaties.

Related Posts

No Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.